• english version
  • deutsche Version
  • Nederlandse versie
  • Ελληνική έκδοση
7. april 2020

Verklaring over de huidige situatie met COVID-19

De huidige situatie, veroorzaakt door COVID-19, heeft ook invloed op ons project AMEDY:

Oorspronkelijk was het de bedoeling om de ontwikkelde blended learning training rond mediawijsheid voor professionals die werken met jongeren met een verstandelijke beperking, in een twee maanden durende pilot-fase na de paasvakantie uit te testen.

Aangezien de opleiding gebaseerd is op een blended learning-aanpak, d.w.z. een combinatie van face-to-face ontmoetingen en online cursussen, is het gezien de huidige omstandigheden niet mogelijk de opleiding uit te voeren.
Niet alleen zijn er plannen voor een kick-off face-to-face bijeenkomst aan het begin en een slotbijeenkomst aan het einde van de training, maar de training wordt vooral gekenmerkt door het feit dat de pedagogische medewerkers het geleerde direct zullen implementeren en toepassen in hun praktische werk met de jongeren. Meer dan alleen online dus.

Bovendien moet er in samenwerking met de deelnemers aan de opleiding co-design workshops worden gehouden om samen ondersteunende strategieën te ontwikkelen. Deze strategieën moeten worden afgestemd op de specifieke behoeften van jongeren met een verstandelijke beperking en moeten pedagogische professionals laten zien hoe zij hun doelgroep in de digitale wereld kunnen ondersteunen en begeleiden. Aangezien de co-design workshops onder andere in het kader van de face-to-face ontmoetingen van de opleiding moeten worden uitgevoerd, kunnen ze vooralsnog niet worden uitgevoerd zoals gepland.

Het consortium heeft afgesproken de maand april af te wachten om te kijken hoe de situatie zich ontwikkelt en dan begin mei te beslissen of de pilotfase van de training enkele maanden wordt uitgesteld in het oorspronkelijk geplande formaat of, als er geen tijdige verbetering van de situatie in zicht is, over te stappen op een puur online formaat. De registratiefase van de training, die eigenlijk al zou moeten lopen, is daarom ook uitgesteld.

De planning voor het grote multiplicatoreffect, dat op 3 december 2020 ter gelegenheid van de Internationale Gehandicaptendag zal plaatsvinden, staat momenteel ook in de ijskast.

Het werk van het projectconsortium is daarom momenteel gericht op de verdere conceptuele ontwikkeling van de opleidings- en co-design workshops en de ontwikkeling van de toolbox met concrete maatregelen om het thema van het project in heel Europa onder de aandacht te brengen.

Met alle effecten die de huidige situatie heeft op ons werk en ons project, mogen we degenen die uiteindelijk baat zullen hebben bij ons project niet vergeten: Dit is geen gemakkelijke tijd, vooral voor jongeren met een verstandelijke beperking. Het maakt niet uit of ze in een voorziening verblijven of thuis bij hun ouders, hun mogelijkheden om deel te nemen aan het openbare leven zijn beperkt. Er zijn veel dingen die op dit moment gebeuren die ze misschien niet kunnen begrijpen. Het gebrek aan sociaal contact en de onbekende omstandigheden kunnen negatieve gevolgen hebben, vooral voor deze doelgroep. Het is daarom belangrijk om een regelmatige dagelijkse routine met verschillende activiteiten te garanderen. Digitale media kunnen helpen - om in contact te blijven met familie en vrienden, om spelletjes te spelen of om iets nieuws te leren. In de komende weken zullen we op onze Facebook-pagina enkele tips en suggesties geven over hoe fysieke afstandelijkheid niet leidt tot sociaal isolement!