• english version
  • deutsche Version
  • Nederlandse versie
  • Ελληνική έκδοση

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα AMEDY (Active Media Education for Disabled Youth) ασχολείται με τις προκλήσεις του ψηφιακού κόσμου για τους νέους με αναπτυξιακές αναπηρίες και με τις απαιτήσεις των επαγγελματιών που εργάζονται με αυτή την ομάδα-στόχο. Το έργο χρηματοδοτείται από το Erasmus + και εκτελείται από τον γερμανό συντονιστή έργων Stiftung Digitale Chancen μαζί με τους οργανισμούς-εταίρους UC Leuven-Limburg από το Βέλγιο και τη ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ από την Ελλάδα.

Παρόλο που οι νέοι με αναπτυξιακές διαταραχές δείχνουν υψηλό ενδιαφέρον για τις ψηφιακές τεχνολογίες και χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα έντονα κατά τη διάρκεια της κοινωνικοποίησης, επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον εκφοβισμό και την θυματοποίηση στον κυβερνοχώρο. Για αυτούς είναι συχνά δύσκολο να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες, όπως και οι ίδιοι χρειάζονται ειδική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν επαρκώς τους κινδύνους που ενδέχεται να συναντήσουν κατά τη χρήση τους.

Ως εκ τούτου, ο στόχος του έργου είναι να υποστηρίξει αυτά τα παιδιά και τους νέους να γίνουν ευρωπαίοι πολίτες καλά ενημερωμένοι, εξουσιοδοτημένοι και ευαισθητοποιημένοι στα μέσα ενημέρωσης. Καθώς η ευρωπαϊκή κοινωνία γίνεται πιο ψηφιακή, το σχέδιο θέλει να εξουδετερώσει το ψηφιακό χάσμα. Η έμφαση δίνεται σε μια προσέγγιση ενδυνάμωσης της δουλειάς με τους νέους όσον αφορά τις ψηφιακές ευκαιρίες και προκλήσεις που αφορούν την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη και την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Hand tippt auf Tablet

Με βάση τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος Digital Skills for You(th), το οποίο η Stiftung Digitale Chancen πραγματοποίησε σε συνεργασία με οργανισμούς-εταίρους στην Τσεχική Δημοκρατία και την Ισπανία, η προσφορά μικτής μάθησης που αναπτύχθηκε για επαγγελματίες που εργάζονται με κοινωνικά και εκπαιδευτικά μειονεκτούντες νέους πρέπει να προσαρμοστούν τώρα στις ανάγκες της ομάδας στόχου για νέους με αναπτυξιακές αναπηρίες και να παρέχονται σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, ελληνικά, ολλανδικά). Επιπλέον, θα αναπτυχθεί ένα έγγραφο στρατηγικής υποστήριξης για όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες-στόχους, το οποίο θα περιλαμβάνει διαφορετικές στρατηγικές υποστήριξης των νέων, καθώς και των επαγγελματιών και των οργανώσεών τους. Επίσης, θα δημιουργηθεί μια εργαλειοθήκη με κατευθυντήριες γραμμές για ευαισθητοποίηση. "